• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
Review: Box slaapmatten 2021

Review: Box slaapmatten 2021

Iedereen wil graag uitgerust wakker worden na een goede nachtrust, ongeacht waar je overnacht. In deze review leggen we de meest comfortabele Box-model slaapmatten naast elkaar voor een uitvoerige test.

Voor het gemak hebben we de eenpersoons brede uitvoeringen in de test meegenomen. Deze slaapmatten zijn ook verkrijgbaar in een reguliere- of 2-persoons uitvoering, behalve de Mondoking. Dit kun je herkennen aan de termen EW (Extra Wide), LXW (Long Extra Wide) of Duo (2-persoons). Let er wel op dat wanneer je bij een 2-persoons slaapmat draait of opstaat, de verplaatsing van de luchtbeweging van de ene naar de andere persoon voelbaar is. Deze is meer te voelen dan wanneer je kiest voor 2 losse matrassen, dan merk je hier nagenoeg niets van.

Review: Box slaapmatten 2021

In deze review hebben we het over de zogeheten R-waarde, dit staat voor de warmteweerstand van een materiaal laag. Hoe groter de weerstand is die de warmtedoorgang ondervindt, hoe beter het materiaal zal isoleren. Dit maakt een hoger R-waarde getal. De matten in deze review hebben een zeer hoge R-waarde en kunnen zelfs worden gebruikt tijdens winter-kamperen.

Meer willen weten over de verschillende R-waardes? Lees dit item R-waarde van een slaapmat dan ook..

Deze Box-slaapmatten zijn helaas niet geschikt om mee te nemen tijdens backpacking. Daar zijn ze eenvoudig weg te volumineus voor. De focus van deze matten ligt op de comfortkampeerder en is tevens zeer goed te gebruiken voor logees thuis. Houdt er rekening mee dat voor de eerste ingebruikname het foam meer tijd nodig heeft om uit te zetten dan de keren die daarna volgen. Dit heeft ermee te maken dat het foam lange tijd in het foedraal vacuüm is gezogen en daardoor meer tijd nodig heeft om zijn oorspronkelijke vorm weer aan te nemen. Uiteraard kun je het foam in de slaapmat een handje helpen door er een luchtpomp op te zetten die het proces zal versnellen.

Op alle bovengenoemde slaapmatten kun je heerlijk aaneengesloten nachten doorslapen. Het slaapcomfort komt bij deze matten het meest in de buurt van een matras wat je thuis gewend bent. Wanneer comfort, pakvolume en het gewicht van de slaapmat een grotere rol spelen tijdens het vervoeren van de mat overweeg dan om de Therm-a-Rest Mondoking 3D XXL of de Exped MegaMat 10 LXW  aan te schaffen.  

Wanneer je van hardere matrassen houdt met meer foam en je je minder druk maakt over de grootte en het gewicht van het pakket dan zijn de Gentilly 10 en Valette 10 van Human Comfort ook een zeer goede keuze. Zwaardere personen ervaren over het algemeen ook iets meer comfort wanneer er gekozen wordt voor een steviger matras. Uiteraard zitten er in het maken van een keuze veel persoonlijke overwegingen. 

Kies je voor de 2 persoonsuitvoering dan zijn de Human Comfort pakketten helaas behoorlijk volumineus. Het is zonder meer goed om te vermelden dat de
2-persoons box slaapmatten vaak meerdere keren nodig hebben om strak op te rollen. Anders passen ze niet of nauwelijks in het meegeleverde foedraal. 

Review: Box slaapmatten 2021
Review: Box slaapmatten 2021

De Exped Megamat blaast zichzelf langzaam op wanneer je de mat uitrolt en het dopje van het ventiel openzet. De mat heeft 2 aparte ventielen, een inflate en een deflate ventiel. Zelf zet ik altijd beide ventielen open zodat alle lucht snel wordt aangezogen. Mocht er dan nog onvoldoende lucht inzitten dan kun je eenvoudig met de meegeleverde mini-handpomp de mat extra oppompen totdat deze wel naar wens ligt. Hierdoor lag de box slaapmat bij mij beduidend beter. Wanneer je erachter komt dat de mat toch wat aan de harde kant ligt kun je het inflate-dopje openen en kort het rubberen hulpmiddeltje gebruiken dat aan het dopje vastzit. Je kunt uiteraard ook je vinger even kort op het ronde rubbertje drukken om wat lucht te laten ontsnappen.

Review: Box slaapmatten 2021

Deze slaapmat biedt vele voordelen om goed te kunnen slapen. Het is een mat die zeker niet te hard en niet te zacht ligt. Dit heeft onder andere te maken met de combinatie van de hoeveelheid foam binnenin en stretch op de bovenkant van de mat waardoor de mat goed omgaat met de drukpunten die vaak ontstaan bij de schouder, heup en knieën. Het bijgeleverde ruime foedraal zorgt ervoor dat je de mat zonder moeite weer opgeborgen krijgt. Daarnaast kan dit foedraal gebruikt worden als stuffsack om spullen lucht- en waterdicht in te bewaren. Exped heeft een reparatiekitje bijgesloten voor als jouw mat onverhoopt toch lek gaat, zodat je deze ter plekke zelf kunt repareren.

Bijkomend voordeel is dat Exped op deze matten 5 jaar garantie geeft op fabricagefouten. Uiteraard geldt dit niet op lekken die van buitenaf komen. Een nadeel is dat deze mat iets meer tijd nodig heeft om zichzelf op te blazen door de relatief kleine opening.   

Pakvolume:79 x 25 cm 
Formaat:197 x 77 x 10 cm
Ventiel:1x Inflate & 1x deflate 
Foamsoort:Polyurethaan foam
Gewicht2605 Gram 
R-Waarde:8.1
  
Opblazen*3:35 min
Leeglopen*2:22 min
Review: Box slaapmatten 2021

Deze 10 cm hoge slaapmat van Therm-a-Rest is de meest compacte uitvoering die getest is en heeft een R-waarde van 7.0. De TwinLock™ ventielen bieden een echte uitkomst in deze mat. Hier zit een terugslagventiel in dat ervoor zorgt dat lucht maar een kant op kan. De mat zuigt zichzelf door het TwinLock™ systeem tot 3 x sneller vol bij het openzetten. En tot 5 x sneller bij het leeg laten lopen van de mat. Vooral tijdens het oprollen heb je hier veel profijt van, omdat de lucht in de mat niet terug kan lopen. Deze mat rolt het makkelijkste en snelste op vanwege de luchtgevulde tussenruimtes tussen het foam. Het foedraal kan als pompzak worden gebruikt om meer lucht in de slaapmat te krijgen. Hier is erg slim over nagedacht.

Review: Box slaapmatten 2021

Wanneer je op de slaapmat ligt en in slaap wil komen, voel je hoe zacht het urethaan foam zich als het ware om je lichaam nestelt. De horizontale richels zorgen daarbij voor nog meer extra comfort en stabiliteit tijdens het slapen, zodat je rug en ledematen optimaal ondersteunt worden tijdens je slaap. In alle mogelijke slaapposities lig je comfortabel op deze slaapmat.  

De Mondoking is helaas het enige geteste model dat niet in een duo uitvoering beschikbaar is, dat is het enige minpuntje aan deze serie. Dan zijn 2 losse matten een zeer goede, maar helaas wel dure oplossing. Deze kun je net als bij veel andere matten eenvoudig koppelen met de Therm-a-Rest Universal Couple Kit

Pakvolume:70 x 26 cm 
Formaat:203 x 76 x 11 cm
Ventiel:TwinLock™
Foamsoort:Urethaan foam
Gewicht2500 Gram 
R-Waarde:7.0
  
Opblazen*2:26 min
Leeglopen*1:26 min
Review: Box slaapmatten 2021

De Human Comfort Gentilly 10 ligt harder dan de Valette serie. Doordat deze slaapmat gevuld is met de meeste hoeveelheid foam is het pakvolume het grootst. Door de grote opening van het ventiel zuigt de mat zichzelf razendsnel vol met lucht, zeker wanneer je het ventiel halverwege zet gaat dit nog sneller. Zodra deze zelf opgeblazen is met lucht kun je hier al lekker op slapen. Bij deze mat is extra opblazen zelden nodig, maar wel mogelijk. Bij deze mat kost het iets meer kracht om hem leeg te laten lopen. Het oprollen gaat relatief gezien iets zwaarder dan bij de bovengenoemde matten.

Review: Box slaapmatten 2021

Door de grote luchtopening en het kantelventiel halverwege te zetten zoog de mat erg snel lucht aan. Dit heeft met het krachtige foam te maken, dat veel druk geeft bij het uitzetten. Het nadeel is dat opgeborgen in het foedraal deze mat wel meer ruimte in beslag neemt. Wil je de mat weer oprollen dan zijn de handige klittenband stripjes erg prettig, want die houden de mat strak ingerold.  

Wanneer je van een stevig matras houdt waar je weinig lucht in hoeft te doen en de ruimte hebt om deze te vervoeren dan zal de Gentilly 10 EW zeker niet teleurstellen. De luchtkamers in deze mat zijn namelijk niet te voelen en wanneer je op je zij ligt voel je de ondergrond niet op de heupen en schouders. 

Pakvolume:80 x 24 cm
Formaat:198 x 76 x 10 cm
Ventiel:Kantelventiel met draaidop
Foamsoort:PU foam
Gewicht3800 Gram
R-Waarde:8.0
  
Opblazen*26 sec
Leeglopen*1:35 min
Review: Box slaapmatten 2021

De Human Comfort Valette 10 EW heeft een goede samenstelling qua luchtkamers en foam. Hierdoor ligt de mat onder alle omstandigheden erg comfortabel. De Valette bevat net iets meer stretch op de bovenkant dan de Gentilly. Hierdoor voelt de mat in zijn algemeenheid net iets zachter aan.

Ook deze slaapmat kan door de grote luchtopening en het kantelventiel erg snel lucht aanzuigen. In de Valette wordt in verhouding iets meer lucht gebruikt, waardoor deze iets kleiner is op te rollen dan de Gentilly. Hij bevat namelijk net iets grotere luchtkamers en daardoor is ook het gewicht van deze mat net een paar honderd gram lichter. Ook heeft de Valette de meegeleverde handige klittenband strips om de slaapmat opgerold te houden.  

Review: Box slaapmatten 2021

Tijdens het slapen voel je de goede verdeling qua ondersteuning van top tot teen. Wanneer de mat volledig is opgeblazen kan ook hierbij extra lucht worden toegevoegd. Ook dit is weer persoonlijk. Zelf vond ik dat bij deze slaapmat niet noodzakelijk, maar wanneer je alleen op de 2-persoons variant ligt is opblazen wel prettiger, anders ligt hij net te zacht. Gebruik dan hiervoor de Human Comfort Foam Pomp.

Het oprollen van deze mat is vergelijkbaar met de Gentilly en kost je wel wat kracht, met name in de handen. Een handig hulpmiddel zijn hierbij je knieën. Deze manier wordt door velen aangeraden om de lucht uit de mat te krijgen. Houdt echter wel rekening met de ondergrond. Deze moet namelijk geen scherpe steentjes hebben, anders raakt je mat lek en kom je hier pas de volgende keer achter wanneer je de mat weer in gebruik neemt. 

Pakvolume:80 x 21 cm
Formaat:198 x 76 x 10 cm
Ventiel:Kantelventiel met draaidop
Foamsoort:PU foam
Gewicht3500 Gram
R-Waarde:8.0
  
Opblazen*41 sec
Leeglopen*1:36 min
Review: Box slaapmatten 2021

Leg de slaapmatten wanneer deze niet worden gebruikt met open ventiel op een goed geventileerde plek om de levensduur van het foam optimaal te houden. En rol ze alleen op om ze te vervoeren. Hierdoor zul je ervaren dat de mat een stuk sneller volloopt met lucht dan wanneer deze lange tijd opgerold heeft liggen slapen in het foedraal. Rol de mat(ten) ook direct uit op de slaapplaats met de ventielen open zodat deze ruim voordat je naar bed wilt volledig zijn volgezogen met lucht. Na 3 á 4 maal de matten gebruikt te hebben met oppompen en oprollen werkt het foam optimaler. 

In deze review hebben we voor de merken Exped en Human Comfort slaapmatten opgerold en de tijd bijgehouden tot we deze in de meegeleverde foedralen konden doen.  Het oprollen deden we in 2 stappen. De eerste keer vluchtig zodat de meeste lucht er al uit kon. De 2e keer strakker, zodat alle lucht er uit ging. Hierna hebben we de slaapmatten uitgelegd, de ventielen volledig opengezet en zichzelf laten opblazen. 

* Het opblazen en leeglaten lopen van de matten gebeurde in de meest gunstige omstandigheden