• Klantenbeoordeling 9,1
  • Gratis verzending (NL & BE) v.a. 35,-*
  • 90 dagen retourgarantie
De top 10 wandelschoenen van 2021

De top 10 wandelschoenen van 2021

Steeds meer Nederlanders beginnen met wandelen. Klompenroutes zijn steeds populairder geworden en de bossen worden afgestruind op zoek naar de mooiste wandelroutes. Als je veel wandelt is het verstandig om te investeren in een paar goede wandelschoenen. Maar welke is geschikt voor jouw unieke voet? Wij zetten de top 10 wandelschoenen van 2021 voor je op een rijtje.

De top 10 wandelschoenen van 2021

Veel mensen die zich voor het eerst verdiepen in wandelschoenen denken vrijwel meteen aan de zogenaamde ‘berggeiten’. Deze genoemde groep mensen loopt in de zomer vaak grote afstanden in laag- en/of hooggebergte. Naast de letterlijke vertaling van het bekende dier wordt het ook als metafoor gebruikt voor een getrainde bergwandelaar.

Vaak wordt gedacht dat je een meer dan ervaren bergwandelaar moet zijn om wandelschoenen te mogen kopen. Iedere wandelaar, jong of oud, die korte wandelingen maakt met de hond of lange wandelingen zoals een 4-daagse, zal ervaren dat je betere ondersteuning en meer comfort krijgt bij het dragen van wandelschoenen.  

Er zijn namelijk nogal wat voordelen bij het dragen van wandelschoenen. Deze zullen we hieronder beschrijven. 

  • Demping: Door de dempende zolen van wandelschoenen ervaar je meer comfort en minder last van je gewrichten tijdens het wandelen. 
  • Zolen: Door gebruik te maken van slijtvastere zolen zullen wandelschoenen je over het algemeen veel langer plezier geven dan een paar sneakers waarbij de zolen sneller slijten. 
  • Grip: Doordat wandelschoenen vaak een grof profiel hebben en voorzien zijn van relatief zachte rubberzolen geven deze veel grip tijdens wandelingen. Hierdoor glijd je minder snel uit waardoor je minder snel zult vallen. 
  • Stabiliteit: Veel wandelschoenen hebben een stevige kunststof tussenplaat (zie A in de afbeelding hiernaast), ook wel cambreur genoemd.De dikte van de tussenplaat verschilt per schoencategorie en dient als bescherming voor je voetzool en de tussengewrichten. De voet tordeert hierbij minder snel wanneer de tussenplaat stugger en dikker is. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel dat je met te dunne, zachte zolen over oneffen kasseien loopt. Hierbij overbelast je de voet al snel en met het verkeerde schoeisel kunnen zelfs de middenvoetsbeentjes gekneusd raken door deze langdurig te belasten.  
  • Waterdichtheid: Wanneer er gekozen wordt voor schoenen met Gore-Tex membraan blijven de voeten droog tijdens het wandelen. Nat gras, regenwater en plassen krijgen hierbij niet de kans door het membraan heen te komen. Mocht het regenwater van bovenaf in de schoenen lopen, dan kun je gaiters of gamaschen gebruiken. Let er wel op dat de schoenen met regelmaat behandeld moeten worden wil het Gore-Tex membraan waterdicht blijven. We hebben hier een adviespagina over geschreven:

Onderhoud van een wandelschoen >>

De top 10 wandelschoenen van 2021

In het volgende gedeelte hebben we een top 10 samengesteld van de beste en meest comfortabele wandelschoenen voor het jaar 2021. Uiteraard geeft dit een algemeen beeld, omdat niet iedere schoen geschikt is voor elke voet. Zo zijn er mensen die een zogeheten hallux valgus hebben waardoor het merendeel van de collectie hieronder minder goed zal passen, omdat deze schoenen extra ruimte rondom de knobbel missen. 

We verlangen steeds meer van onze wandelschoenen en de tendens die ieder jaar steeds meer groeit is dat we een lichtere schoen willen die stevigheid biedt en het juiste comfort. Gelukkig zijn er nog steeds volop nieuwe ontwikkelingen en komen er nieuwe merken die zich onderscheiden en de wandelschoenen onder de loep nemen om deze vanaf de basis opnieuw op te bouwen. 

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

Geschikt voor: korte en lange afstanden over verharde en onverharde bospaden. Uitermate geschikt voor lage- tot middelhoge bergwandelingen tijdens vakantie.  

De Lowa Renegade Mid is een van de bekendste wandelschoenen in Nederland. Deze middelhoge wandelschoen bestaat al ruim 20 jaar en heeft een tijdloze uitstraling die breed inzetbaar is. Ook dit jaar staat deze weer op nummer 1 in categorie A/B door de veelzijdigheid en uitmuntende onveranderde pasvorm. Wandelingen met (of zonder) hond door het bos over de Veluwe, het strand en laag- tot middelhoog gebergte, deze schoen brengt je op zoveel plekken. Vanwege het Monowrap frame is de zool als het ware geïntegreerd met de schoen zelf.

Een groot pluspunt van de Renegade GTX Mid is de uitmuntende pasvorm die er voor velen voor zorgt te besluiten dezelfde schoen aan te schaffen nadat deze versleten zijn. Ze zijn in meerdere wijdte maten verkrijgbaar en de maatvoering gaat zelfs tot maat 49,5. De schoenen zijn ondanks dat ze van leer zijn lichtgewicht en geven veel grip door de Vibram zolen. Het enige nadeel is dat wanneer de zolen versleten zijn, deze vanwege het Monowrap systeem niet meer met originele Vibram zolen vervangen kunnen worden.

Categorie A/B Wandelschoen

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

Geschikt voor: wandelaars en trailrunners die een extreem dempende schoen zoeken die heel licht loopt. 

Het Zwitserse merk ON krijgt steeds meer bekendheid op de Europese markt. De schoenen staan bekend om het extreem lichte gewicht en de goede demping. Ze zijn 35% lichter dan de gemiddelde wandelschoenen. 

Wandelen op wolken: 
De CloudTec®-technologie is speciaal ontworpen om een zachte landing tot stand te brengen, gevolgd door een explosieve start. Het unieke is dat de zool ontworpen is met open compartimenten. Hierdoor worden schokken van binnen- en buitenaf enorm goed geabsorbeerd.

Het grote voordeel van deze schoenen is de enorme hoeveelheid aan demping bij de hak en voorvoet. Hierdoor ervaar je tijdens een snelle wandeling een heerlijk licht gevoel. Ze zijn waterdicht door het SympaTex membraan. Daarnaast hebben de schoenen weinig onderhoud nodig, omdat deze volledig synthetisch zijn. Helaas zul je door het grovere profiel en de open compartimenten, meer modder meenemen dat je na de wandeling zult moeten verwijderen.

Categorie A Wandelschoen

Bekijk onze colletie ON wandelschoenen >>

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

Geschikt voor: alle wandelingen in Nederland en laag- tot middelhoog gebergte. 

De Meindl Vakuum Ultra GTX is dankzij de schuimlaag, het zogeheten memory foam, compleet aanpasbaar aan de vorm van de voet. Dit zorgt voor extra steun en comfort tijdens lange wandelingen. De Multigrip zolen zorgen ervoor dat je de voeten op de juiste manier afrolt. Op deze wijze heb je minder snel last van vermoeide voeten en benen. In deze schoenen zitten Air-Active inlegzolen en deze geven voldoende demping. Door het Gore-Tex membraan zijn ze volledig waterdicht tot aan de enkels.

De schoenen zitten al na een kwartiertje als een soort vacuüm om je voeten heen. Hierdoor ervaar je als het ware dat je voeten een zijn met de schoenen en heb je veel controle met de ondergrond tijdens de diverse wandelingen. Ze voelen stevig aan, zonder dat ze te zwaar aanvoelen en kunnen goed tegen een stootje. De zolen zijn multi-inzetbaar op diverse terreinen, waardoor deze schoenen zeer allround te gebruiken zijn. Het enige nadeel is dat de Vakuum Ultra GTX regelmatig ingevet moet worden om de kwaliteit van het leer te behouden.

Categorie A/B Wandelschoen

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

Geschikt voor: korte en lange wandeltochten op (on)verharde paden, stedentrips.  

De Lowa Locarno GTX Lo is een hybride oplossing tussen een casual schoen en een outdoor schoen. De kleinere Lowa-Monowrap®- constructie zorgt voor een optimale ondersteuning van de voet en de dempende DynaPU® tussenzool. Deze multifunctionele trendsetters zijn perfect bij wandelingen voor dagelijks gebruik op straat, in het bos of tijdens stedentripjes. Het profielontwerp van de zolen zit hem vooral in het speciale punt- en hielontwerp. Hierdoor ervaar je veel grip en dit komt zeker tot zijn recht bij het klimmen en afdalen.

Het semi-casual uiterlijk van de Locarno GTX Lo onderscheidt zich in positieve zin van andere ‘typische’ wandelschoenen. Er zit een goede en strakke hielfixatie in de schoenen waardoor je weinig wrijving ervaart bij de hiel, wat de kans op blaren verkleind. De Gore-Tex voering zorgt ervoor dat je tijdens een regenbui toch droge voeten houdt. Doordat de focus iets meer op casual ligt, is het enige minpuntje logischerwijs dat de zolen lichter van kleur zijn en daardoor vuil meer zichtbaar is. Lowa heeft wel de zelf­rei­nigende Hybrid Trac®-zolen hierin verwerkt. Deze zolen zijn ideaal voor dagelijks gebruik in weer en wind. Het profiel­ontwerp en zijn speciale punt- en hiel­ontwerp bewijzen zijn sterke punten vooral bij het klimmen en afdalen.

Categorie A Wandelschoen

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

Geschikt voor: wandelaars die langdurig stevigheid willen ervaren zonder in te moeten leveren op lichtgewicht. Ook voor wandelaars die grip in diverse (natte) omstandigheden willen ervaren. 

Wanneer je flink wilt doorlopen in heuvel- of bergachtige landschap, zijn deze schoenen een doeltreffend middel om je mee voort te bewegen. Door het lage en robuuste bovenwerk, voorzien van een snelveter constructie krijg je voldoende ondersteuning op oneffen terrein. Het ademende Gore-Tex membraan houdt je voeten tot de laatste stap droog.

Deze Adidas wandelschoenen bevatten een ripstop over de hele schoen, zodat de schoenen minder kwetsbaar zijn tijdens gebruik. Om de zijkant van de voet voel je extra stevigheid door de 3 kunststof banen die met de veters doorlopen en die het merk vertegenwoordigen. Daarnaast heeft de Terrex Swift R2 GTX optimale grip in alle richtingen mede door de Continental zolen die veel grip geven tijdens natte omstandigheden. Het enige nadeel kan optreden wanneer je de veters te strak aantrekt, dan kan dit de bovenstof op de lange duur beschadigen.

Categorie A Wandelschoen

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

Geschikt voor: wandelaars die van torsiestijve schoenen houden en lange wandelingen willen maken. 

In de meeste gevallen bevinden lage wandelschoenen zich in categorie A. Deze Hanwag Gritstone onderscheidt zich hierin echter en is een stuk stijver. Dit heeft te maken met de hardheid van de zool en de cambreur, deze zijn veel strammer dan bij veel andere wandelschoenen. Dankzij de zogeheten Ghilly-veterverbinding kan de schoen effectief worden aangepast aan de voorvoet en wreef. Door de Vibram® Ultragrip II zool heeft de schoen een goede afrolbeweging en komt deze sportief uit de verf.

Het grote pluspunt van de Gritstone GTX Lo is dat als je graag met een lage wandelschoen het middelgebergte in wil, en niet alle stenen door de zolen heen willen voelen, deze schoen veel bescherming, met name onder de voetzolen biedt. Stenen en dergelijke puntige objecten voel je amper tot niet. Bijkomend voordeel is dat de hardere zolen relatief langer meegaan. Een minpunt is echter wel dat je daardoor inlevert op het gewicht.

Categorie A/B Wandelschoen

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

Een sportieve lichtgewicht wandelschoen voor lichte hikes en casual wandelingen. De Meindl Caribe GTX komt goed uit de verf door zijn sterke materiaalkeuze. Bovenop de schoen is een combinatie van leer en textiel vervaardigd, waardoor deze goed vuil en stof tegenhoudt. Dit zonder ten koste te gaan van het ademend vermogen van deze Gore-Tex gevoerde schoen. De zolen vallen onder de Trail Activity Sport lijn en geven veel grip en de EVA-dempzool vangt goed de schokken op.

De Caribe GTX scoort hoog door de toegankelijke pasvorm. Vrijwel meteen bij het aantrekken van de schoenen voel je hoe soepel alles beweegt, al tijdens de eerste meters. Het voelt minder snel benauwd en vochtig in deze schoenen bij het lopen. De enkels zijn goed vrij zodat je minder last krijgt van de stof die rondom de enkels kan schuren. De sterke veter die achter de hak rondom de hele schoen doorloopt, zorgt voor nog meer stabiliteit wanneer je de schoenen stevig strikt. De schoenen grijpen de voet dan nog meer vast en dit zorgt voor extra stabiliteit. Een minpuntje is de kwetsbaardere stof die minder goed tegen takken en scherpe objecten kan.

Categorie A Wandelschoen

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

De Hanwag Banks is gemaakt van hoge kwaliteit nubuckleder en is duurzaam en milieuvriendelijk verwerkt, kortom LWG gecertificeerd. Doordat er in de tussenzool gebruik is gemaakt van een 1,5 mm dikkere PU-schuimkeil krijg je meer demping en een verbeterde en soepelere afrolbeweging. Het Gore-Tex membraan zorgt ervoor dat de schoenen van binnen droog blijven. Deze wandelschoenen komen zeer goed tot zijn recht op laag- en middelgebergte en tijdens huttentochten met lichte bepakking.

Doordat de Banks GTX in meerdere leestbreedtes beschikbaar is, zal deze bij meerdere personen beter om de voeten passen dan voorheen. Het zachte schuim boven in de schacht zorgt ervoor dat de schoen minder knelt op de enkelgewrichten. Er is bij deze vernieuwde Banks gekozen voor blinde stiknaden op de meest kwetsbare plekken. Deze zorgen ervoor dat de stiksels minder snel stuk zullen gaan. De nieuwe Vibram buitenzool, de Endurance Pro, is gemaakt van een speciaal soort rubber, dat zorgt voor een verbetering op het loopvlak. Bij de hak en de voorvoet zijn de contactvlakken net iets groter gemaakt dan het vorige model. Dit zorgt voor meer stabiliteit tijdens het wandelen. Het enige minpunt is de keuze voor het korte stootrandje bij de neus. Het vorige model bood daar iets meer bescherming, maar was daardoor optisch minder fraai.

Categorie A/B Wandelschoen

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

Geschikt voor: wandelaars die een middelhoge stevige schoen willen met een harde slijtvaste zool. 

De Hanwag Tatra II is een bekende en veelzijdige berg- wandelschoen die voor bijna elk trekkingavontuur geschikt is. De schoenen zijn voorzien van een Gore-Tex membraan dat de voeten goed drooghoudt. Ze bieden veel stabiliteit op oneffen ondergronden door de ondersteunende Vibram® AW Integral profielzolen. De vetersnoering is goed doordacht en de zachte, gepolsterde manchet geeft comfort tijdens je avontuur. 

Een van de voordelen van deze robuuste Tatra II is dat er weinig weerstand is bij het strikken door gebruik te maken van metalen balletjes die in de veterhaken lopen. Nog een voordeel is het Clip-Clamp systeem op het vierde haakje, dat vastgeklemd kan worden. Hierdoor wordt het mogelijk op 2 zones de veter strakker, of losser te strikken. Op deze manier kun je druk bepalen op de voorvoet en het enkelgewricht in de schacht van de schoen. Net als bij vele andere type schoenen is de Tatra ook in meerdere leestbreedtes verkrijgbaar. Mocht de zool uiteindelijk versleten zijn en is de schoen verder nog goed, dan kan deze door dezelfde soort zool en rubberen stootrand worden vervangen.

Categorie B/C Wandelschoen

De top 10 wandelschoenen van 2021
De top 10 wandelschoenen van 2021

Geschikt voor: wandelaars en trailrunners die van een comfortabele, lichte en solide schoen houden. 

Deze zeer veelzijdige multisportschoenen kunnen op verharde en onverharde wegen gebruikt worden, evenals lichte hiking, trailrunning en boswandelingen. Ze geven door de Contagrip zool veel grip tijdens slechte, regenachtige omstandigheden. Met het Quicklace systeem is de schoen snel aangetrokken, zonder dat deze knelt op de wreef. Deze veter kun je eenvoudig opbergen in een zakje op de tong. De schoenen zijn voorzien van een Gore-Tex membraan die goed ademt en vocht eenvoudig afvoert. Het geavanceerde 3D Chassis zorgt ervoor dat er tijdens gebruik veel stabiliteit en bescherming is onder de gehele voet. Bij de tenen zit een rubberen teenkap zodat de tenen goed beschermd blijven. De OrthoLite voering volgt de voetcontouren en de binnenzool geeft veel demping en een goed ademend vermogen.

Het grote pluspunt aan de Salomon schoenen is het lichte gewicht en grote draagcomfort. Na lange wandelingen of een dag veel lopen op het werk merk je weinig overbelasting in de voeten. Het quicklace systeem is een echte uitkomst omdat je snel de schoenen strakker of losser kunt maken en gaat zelden stuk. Het is ook nog eens makkelijk in het zakje op de tong op te bergen zodat je nergens achter blijft haken, iets dat we met veters nogal eens horen van verschillende consumenten. Een minpunt is dat de schoenen iets kwetsbaarder zijn. Wanneer je tegen een scherp object loopt of ergens achter blijft haken kan de stof iets sneller kapotgaan dan bij een leren schoen.

Categorie A wandelschoen, maar zeer breed inzetbaar. Het is een multisportschoen en valt officieel onder de categorie trailrunnen.

De top 10 wandelschoenen van 2021