Voor 17.00 uur besteld?
Vandaag verstuurd!
Gratis verzending vanaf €35.-*
Gastblog - Wat is Bushcraft?

Gastblog - Wat is Bushcraft?

Bushcraft stijgt de laatste jaren sterk in populariteit.

Hallo, mijn naam is Clemens Disch; Bushcraft- en survivalinstructeur en eigenaar van Backtravel. Ons doel: Mensen motiveren en passioneren om het buitenleven en reizen te ontdekken. Dit doen we door handvaten te geven tijdens onze cursussen maar ook door te adviseren en begeleiden waar er vragen zijn of hulp nodig is.

Om dit kort uit te leggen; Survival is in een situatie komen waar je liever niet in had willen komen. Met de aanwezige kennis probeer je jezelf zo snel mogelijk weer in een veilige positie te brengen. Bushcraft daarentegen is de natuur intrekken en te leven van wat de natuur jou te bieden heeft. Het is een vorm van leven, wat vaak ook wel als primitief leven wordt gezien. Dit hoeft natuurlijk niet omdat je zelf kunt kiezen welke en óf je “luxe” producten in je rugzak meeneemt.

Gastblog - Wat is Bushcraft?

Bushcraft stijgt de laatste jaren sterk in populariteit. Veel mensen willen naast hun drukke bestaan tot rust komen in de natuur. Om dit zo goed en veilig mogelijk te doen heeft Staatsbosbeheer een aantal locaties in Nederland waar je midden in de natuur mag bivakkeren. Hier zijn wel een aantal regels aan verbonden waaraan je je moet houden.

Omdat Bushcraft (een vorm van leven) uit een breed scala vaardigheden bestaat kan je deze leren. Met deze vaardigheden kun je op een respectvolle en relaxte manier tot rust komen en optimaal van de natuur genieten. De basisvaardigheden bestaan uit het volgende:

Het mes is het belangrijkste gereedschap voor bushcraft. Het is even belangrijk als de tanden en klauwen van een leeuw. Een goed Bushcraft-mes is stevig maar licht in gewicht en is gemaakt van hoogwaardige materialen om zo volledig op het mes te kunnen vertrouwen. Om hier VEILIG mee om te gaan zijn er snijtechnieken die je kunt leren.

Gastblog - Wat is Bushcraft?

Vuur maken kun je op veel verschillende manieren. Je kunt het eenvoudig houden door een aansteker mee te nemen, maar je kunt jezelf ook uitdagen om alles uit de natuur te halen, door bijvoorbeeld een vuurboog te maken. Natuurlijk zijn er nog tal van andere opties. Wanneer eenmaal je vuurtjes is gemaakt is het genieten maar! Je kunt jezelf warm houden, eten bereiden en er uren naar staren. Het wordt dan ook niet voor niets de bos tv genoemd. 

Gastblog - Wat is Bushcraft?

Het onderkomen is een belangrijk aspect voor elke outdoor avonturier. Met een dak boven je hoofd en beschutting tegen de wind en regen voel je jezelf al snel thuis en veilig. Dit thuisgevoel is belangrijk om te creëren. Het zorgt er namelijk voor dat je in je hoofd rustig wordt en optimaal kunt genieten van een heerlijke nachtrust.

De regel van 3 is een belangrijke regel binnen de bushcraft. Een mens kan gemiddeld 3 minuten zonden zuurstof, 3 uur zonder bescherming tegen de elementen, 3 dagen zonder drinken en 3 weken zonder eten. Het is belangrijk om te weten te komen waar je deze laatste twee dingen kunt vinden.

In Nederland is de weg terug naar huis vinden niet het lastigst. Je loopt maximaal een uur rechtdoor en je staat weer op een verharde weg waar een woning zal staan. Vraag hier iemand de weg en je bent al snel uit de brand. Om veel onnodige kilometers te voorkomen is het toch verstandig dat je weet hoe je een kaart kunt lezen of dat je een techniek leert, zodat je altijd de weg terug kunt vinden. 

Gastblog - Wat is Bushcraft?

Wanneer je deze 5 basisvaardigheden beheerst en goed kunt toepassen ben je in staat om kleine tochten te maken met een licht rugzakje. Maar dan ligt er nog een wereld vol vaardigheden te wachten om het je nóg gemakkelijker te maken in de natuur en een leven te creëren waar je minder afhankelijk bent van de maatschappij nu.

Voel je vrij om een kijkje te nemen op onze website Backtravel.nl en ons vragen te stellen.
Wie weet zien wij elkaar nog eens tijdens een cursus of een heerlijke boswandeling.

Gastblog - Wat is Bushcraft?