Waterstress of waterpret?
Onderhoud van je zwembad
Met warm weer is het heerlijk om in je eigen zwembad verkoeling te zoeken. Of het nu thuis is of op de camping, waar je zwembad ook staat, hij heeft wel onderhoud nodig. Vooral het zwembadwater heeft zorg en aandacht nodig. Belangrijk is wel dat je hiervoor de juiste zwembadonderhoudsmiddelen gebruikt. Dat scheelt een hoop ergernis, maar vooral heel heel heel veel liters water!
Ideale plek
De ideale plek om je zwembad neer te zetten is daar waar je de minste kans hebt dat er vervuiling in je zwembadwater komt en waar de ondergrond zo vlak mogelijk is. Sfeervol is natuurlijk om het zwembad onder de boom neer te zetten, maar bedenk wel dat je dan ook een hoop vervuiling in je water krijgt.
Als je de ideale plek voor je zwembad hebt gevonden is het belangrijk dat de grond vrij is van steentjes, takjes en andere oneffenheden. Door de druk van het water kan je zwembad anders lek raken en dat zou toch jammer zijn. Wij adviseren dan ook om onder je zwembad een zeil of tenttapijt te leggen. Gebruik, voor een schone start leidingwater. Heb je het bad “eindelijk” gevuld met water? Dan is het verstandig om de speciale shock behandeling toe te voegen. Je voegt dan zogezegd een extra hoge dosering chloor toe.
Inhoud?

Meten is weten

Op een rijtje
Bij het plaatsen en vullen van je zwembad is dit de logische volgorde:
- PH waarde op orde brengen met PH+ of PH-
- Shock granulaat toevoegen voor het chloorgehalte
- Chloorgehalte op peil houden met de chloortabletten
Ga je voor het eerst een zwembad plaatsen, dan heeft de starterset alles in huis om je zwembad op te starten.
Anti-alg
Toch kan het soms voorkomen dat je algvorming krijgt in je zwembad. Vaak gebeurt dat na een regenbui en krijgt het water een groene waas. Met anti-alg kan je dit voorkomen en/of bestrijden. Hierin is wel belangrijk dat je je aan de dosering houdt, gebruik je namelijk te veel dan ontstaan er weer allerlei andere problemen.
Vervuiling
Hoe je het ook wend of keert, zwembadwater vervuilt altijd. Zoals we al eerder hebben gezegd door zonnebrandcrème, zweten, zand enzovoort. Natuurlijk drijft er ook van alles op je water zoals blaadjes en insecten. Deze kan je eenvoudig verwijderen met de skimmer, een schepnet speciaal voor het zwembad. Om de bodem te reinigen is er een speciale bodemzuiger die je aansluit op de tuinslang. Als je het zwembad niet gebruikt kan je deze ook afdekken met een zeil of zwembadhoes, zo voorkom je dat er dan van alles in je water dwarrelt.
Tips
- Gebruik geen grondwater om je zwembad te vullen.
- Bij het gebruik van chloor kan daardoor het grondwater een bruine kleur krijgen.
- Om te voorkomen dat je veel zand in je zwembad krijgt kan je een voetenbadje neerzetten.